Staaroperatie-cataract-jansdal Staaroperatie-cataract-harderwijk Staar-operatie-cataract

Staaroperatie bij St Jansdal

Ter voorbereiding op de operatie is het nodig een biometrie te verrichten. Hiermee wordt bepaald wat de sterkte van de te implanteren kunstlens moet zijn. Tevens kan het nodig zijn een preoperatief onderzoek te laten verrichten door de anesthesist.

 

Vooronderzoek

Bij de staaroperatie krijgt u een kunstlens geïmplanteerd. Er zijn vier typen kunstlenzen beschikbaar: monofocaal, torisch, multifocaal en torisch-multifocaal. Alle kunstlenzen zijn van exact dezelfde kwaliteit. In de meeste gevallen is een monofocale kunstlens het meest geschikt. Deze kunstlens wordt dan ook standaard gebruikt. Soms is een torische kunstlens (met cilinder) of een multifocale kunstlens (met leesgedeelte) of een torisch-multifocale lens meer geschikt. Dit kan bij het vooronderzoek worden bepaald en besproken. Voor deze kunstlenzen wordt een bijbetaling gevraagd. Meer informatie hierover kunt u krijgen van uw behandelend oogarts.


 

Staaroperatie

De operatie vindt meestal in dagbehandeling plaats. Dat wil zeggen dat u een aantal uren in het ziekenhuis bent, meestal 2 á 4 uren. De voorbereiding voor de operatie (bij voorbeeld het aantrekken van het ok-jasje en het ‘wijd’ druppelen van het oog) en de operatie zelf, nemen niet zoveel tijd in beslag. Maar om het operatieprogramma van die dag vlot en flexibel te laten verlopen is het nodig dat u ruim van te voren aanwezig bent. 


Staar (cataract) behandelingVerdoving

Meestal wordt het te opereren oog alleen plaatselijk verdoofd met druppels. Soms kan het echter nodig zijn om ook nog een verdovingsprik te geven. In bijzondere situaties is ook narcose mogelijk. Het soort verdoving heeft geen invloed op het resultaat van de operatie.


Operatie

De operatie duurt over het algemeen een kwartier. Meestal wordt een flexibele opvouwbare kunstlens in het oog geplaatst en is geen hechting nodig. Soms wordt een andere kunstlens gebruikt en soms is het wel nodig om te hechten. Het uiteindelijke resultaat van de operatie wordt hierdoor niet beïnvloed.


Oogdruppels

Na de operatie moet uw oog gedruppeld worden. U krijgt van de assistente een schema mee, waar precies op staat welke druppels u zelf moet gebruiken, hoe vaak, wanneer en hoe lang u dit moet doen. Vlak voor de operatie zal de verpleegkundige in het ziekenhuis uw oog nog extra druppelen.